Selim Bölükbaşı’ndan İlk Sola Albüm

kategorisinde, 30 Ocak 2015 Cuma 13:09 tarihinde yayınlandı 7809 defa okundu
Selim Bölükbaşı’ndan İlk Sola Albüm
Karadeniz müziğine “Akl-ı Selim” bir yaklaşım..
Selim Bölükbaşı’nı Kazım Koyuncu ile tanıdık. Daha sonra yaptığı film müzikleriyle farklılığını ortaya koydu ve yıllardır Volkan Konak ile aynı sahneyi paylaşıyor. Kazım Koyuncu’nun dünyanın en yakışıklı, güzel çalan kemençecisi olarak nitelendirdiği ve kendisiyle çalıştığı için “kadar şanslıyım değil mi?” diyerek onurlandırdığı Bölükbaşı şimdilerde ilk solo albümünün heyecanı yaşıyor. Büyük bir titizlikle hazırladığı “Akl-ı Selim” isimli ilk albümünü Poll Production etiketi Polat Yağcı prodüktörlüğünde piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor. Albüm 2 Şubat 2015 tarihinde piyasada olacak. 
 
Akl-ı Selim ve dikkat çeken eserler
Birçok dizi ve film müziğinde de imzası bulunan sanatçı, bu alandaki başarısını albümünde yer verdiği iki soundtrack ile de ispatlamış oldu. İkisi enstrümantal toplamda 14 şarkıdan oluşan “Akl-ı Selim” albümünün çıkış parçası olan “Oyali Çemberune” şarkısında Selim Bölükbaşı’na Karadeniz Müziği’nin sevilen isimlerinden, Kuzeyin Oğlu Volkan Konak eşlik ediyor. Sözü ve müziği Mustafa Şaffak, aranjesi Selim Bölükbaşı imzası taşıyan “Oyali Çemberune” şarkısı albümün en dikkat çeken parçalarından biri. 
 
Farklı ses farklı nefes
Rock, New Age, Folk ve Soundtrack tadında enstrümantal parçalar yer alan “Akl-ı Selim” albümündeki bütün şarkıların aranjesi Selim Bölükbaşı’na ait olup, kemençeler yine sanatçının kendisi tarafından icra edilmiştir. Albümde ismi kadar sözü ve müziği ile de ön plana çıkan “Fadime 2” şarkısında Kazım Koyuncu’nun “Hayde” albümündeki “Fadime” şarkısından esinlenilmiş ve bundan dolayı şarkının adı “Fadime 2” olmuştur. Doğa katliamına dikkat çeken “Gri Sular” şarkısı ise albümün protest parçalarından biridir. Fotoğrafları Selman Uzun tarafından çekilen albümün mix’i Timuçin Aksuer, mastering’i Evren Göknar tarafından Kaliforniya’da bulunan Hollywood Capital Stüdyoları’nda yapıldı. 
 
Karadeniz müziğini okyanuslara taşımak
Profesyonel olarak çaldığı kemençe, tulum, bağlama, perküsyonla ve söylediği türküler ile herkesin beğenisini kazanan Selim Bölükbaşı “Oldukça uzun bir bekleyişten sonra, projemi sizlerin huzuruna sunabilmenin heyecanını, onurunu ve gururunu yaşıyorum. Fakat, bu bekleyişin; kendimi daha da iyi yetiştirme, bir had bilme, bir durulma ve olgunlaşma, “Akl-ı Selim” haline ulaşma evresi olduğunu belirtmek isterim. Dileğim, Karadeniz’i ve Karadeniz müziğini okyanuslara taşımaktır.” şeklinde duygularını dile getirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuarı mezunu, bütün enstrümanları çalabilme yeteneğine sahip, yaptığı film müzikleriyle milyonların gönlünde yer eden efsunlu bir müzisyen. Kumlu Ahmet, Remzi Bekar, Paşa Canca gibi bir çok usta isimden  dinlediği tulum sesini daha gür bir şekilde yarınlara taşımayı hedefleyen Selim Bölükbaşı, müzik yolculuğunu Volkan Konak ile birlikte sürdürüyor
 
Selim Bölükbaşı Kimdir?
Aslen Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Tütüncüler (Talvat) köyünden olan Selim Bölükbaşı, 1980 yılında Üsküdar`da dünyaya geldi. Müziğe annesinin de bağlama çalmasının etkisiyle 9 yaşında başladı. Yıllarca bağlama, klavye ve ritim sazlarla müzik yapmaya çalışan Bölükbaşı, 17 yaşında tulum çalmayı öğrendi. İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı mezunu olan Bölükbaşı, lisans eğitimine başladığı yıllarda Laz müziği yapan Birol Topaloğlu ile tanıştı ve kendisine bir yıl kadar vokalde eşlik etti. Bu sırada  tulum çalma tekniğini geliştirerek sanatçıya eşlik etmeye başladı. Tulum üzerine yenilik getirmek adına çalışmalara başladı ve birkaç sene içinde devrim niteliğindeki  değişiklikleri yaparak tulumu daha da ileriye götürecek projelerde yer aldı. Ayrıca ‘Sultan’s of the Dance’ ‘Anatolia’ ‘Şaman’ ‘Anadolu Ateşi’ gibi halk oyunları projelerine eşlik etti. Birol Topaloğlu ile birlikte  İskoç ‘Hevia’ grubuyla  tarihte ilk gayda ve tulum düetini Açık Hava Tiyatrosunda gerçekleştirdi. 2001 yılında Kazım Koyuncu ile birlikte çalışmaya başladı. Kazım Koyuncu’ nun ısrarıyla 2 ay gibi kısa sürede kemençe de çalmaya başladı. Koyuncu’nun ‘Hayde’ isimli  albümünde ‘Selimina’ adlı destânın enstrümantal bölümünün bestesini yaptı. Kazım Koyuncu ile birlikte “Gülbeyaz” dizi müziklerinde yer aldı. Bu arada müzisyen arkadaşı Cafer İşleyen ile birlikte Atv’de yayınlanan “Kuşdili” adlı televizyon dizisinin müziklerini yaptı. Yine Cafer İşleyen ile birlikte ‘Sen Ne Dilersen’, ‘Çinliler Geliyor’ adlı Sinema filmlerinin, ‘Kilit’ adlı televizyon filminin müziklerini yaptı. Star TV de yayınlanan ‘Kaybolan Yıllar’, Kanal D de yayınlanan ‘Sulltan Makamı’ adlı dizilerde de müziklere sesiyle eşlik etti. Bütün bunların dışında ‘Tekfen Flarmoni Orkestrası’ na Kemençe ile eşlik ederek Türkiye’de batı müziği ile Kemençe sentezi adına bir ilke daha imza attı. Tulum ve kemençe üzerindeki yenilikleri ve farklı çalım tekniğiyle tanınan Bölükbaşı,  tulumda tüm seslerin tam entonasyonlu hallerini geliştirdi ve hicaz, kürdî, nihâvent, sabâ, huseynî, rast gibi makamları çalabilen tulumlar yaptı. Yapmış olduğu değişiklikler sayesinde artık herkesin (özellikle bayan sanatçıların) rahatlıkla sahnede tulum çalabileceğini ifade ederek geliştirdiği tekniklerle makam sorununu ortadan kaldırdı. Kemençe adına ise Oktav Kemençe ve Kemençello adını verdiği bas kemençeyi yaptı. Tulum ve kemençede yapılan bu yeniliklere birçok insanın karşı çıkmasına karşın kendisi yapılan tüm yeniliklerin arkasında durarak Karadeniz müziğinin gelişmesi için çalma teknikleri ve enstrüman yapımı konularında çalışmalarına devam ediyor. ‘Karadeniz müziği ile yapamayacağınız müzik yok. Rock, Raggae, Jazz müthiş olur. Tabii bu çalışmaların da bilinçli bir şekilde yapılması en önemli nokta’ sözleriyle Karadeniz müziğiyle ilgili olan yenilikçi ve ilerlemeci tavrını ifade eden Selim Bölükbaşı şu anda sanatçı Volkan Konak’la çalışıyor.  Fatih Sultan Kar
 
.